Sähköpostitilin lisääminen sähköpostiohjelmiin
Webmailin lisäksi palvelimellamme olevia sähköpostilaatikoita voi lukea POP3- tai IMAP-protokollaa tukevilla sähköpostiohjelmilla, kuten esimerkiksi
Thunderbird, Outlook, Mac Mail tai älypuhelinten sähköpostisovellukset.

Kun haluat lukea sähköpostisi erillisellä ohjelmalla, luo tällöin sähköpostitunnus ohjelmaan seuraavin tiedoin:

• Käyttäjätunnus: oma@sahkopostiosoitteesi.tld
  • Salasana: (luomisen yhteydessä määrittelemäsi salasana)
  • Pääkansion polku/IMAP-polun etuliite: INBOX

• Saapuvan postin IMAP/POP3-palvelin määräytyy sen perusteella, millä palvelimella asiakastunnuksesi sijaitsee. Näet oman palvelimesi ensimmäisen tilauksesi käsittelyn yhteydessä saamastasi sähköpostiviestistä (otsikolla 'Tervetuloa asiakkaaksi') tai kirjautumalla 'Oma Hostaan' -tunnuksellesi. Sähköpostipalvelimet ovat:

- fi1.hostaan.fi -palvelimella: mail1.hostaan.fi
    - fi2.hostaan.fi -palvelimella: mail2.hostaan.fi
    - fi3.hostaan.fi -palvelimella: mail3.hostaan.fi
    - fi4.hostaan.fi -palvelimella: mail4.hostaan.fi

• Samaan tapaan myös lähtevän sähköpostin SMTP-palvelin määräytyy asiakastunnuksesi sijaintipalvelimen mukaan ja on:

- fi1.hostaan.fi -palvelimella: smtp1.hostaan.fi
    - fi2.hostaan.fi -palvelimella: smtp2.hostaan.fi
    - fi3.hostaan.fi -palvelimella: smtp3.hostaan.fi
    - fi4.hostaan.fi -palvelimella: smtp4.hostaan.fi

Saapuvalle ja lähtevälle postipalvelimelle kirjaudutaan samoilla käyttäjätunnuksilla. Hyväksytyt protokollat ja portit ovat seuraavat:

• POP3-portti: 110
  • POP3 SSL-portti: 995
  • IMAP-portti: 143
  • IMAP SSL-portti: 993
  • SMTP-portti: 587
  • SMTP SSL-portti 465

Ensisijaisesti suosittelemme POP3-protokollan käyttöä, jolloin sähköpostit siirtyvät automaattisesti omalle koneellesi ja palvelimen sähköpostilaatikko ei pääse koskaan täyttymään. IMAP-protokollan hyvä puoli on se, että voit tarkastella vanhoja sähköpostiviestejä usealta eri päätelaitteelta, mutta sähköpostilaatikkoa on aika ajoin tyhjennettävä. Oletuksena sähköpostilaatikossa on viesteille ja liitteille 500 MB tilaa per laatikko, mutta voit myös nostaa tilarajaa lisämaksullisella tuotteella.

Mikäli luet viestejä usealta eri laitteelta, voit myös käyttää molempia protokollia rinnakkain. POP3-protokolla voidaan asettaa esimerkiksi toimiston ensisijaiselle pöytäkoneelle ja IMAP-protokolla muihin laitteisiin. Tällöin viestihistoria tallentuu ensisijaiselle koneelle, eikä sähköpostilaatikko pääse täyttymään. Uusia viestejä voidaan kuitenkin lukea muilla laitteilla IMAP-protokollaa käyttäen.

Oman Internetoperaattorin lähtevän SMTP-palvelimen käyttäminen

Lähtevän postin SMTP-palvelimena voit vaihtoehtoisesti käyttää myös oman Internetoperaattorisi sähköpostipalvelinta, jolloin kirjautumista ei erikseen yleensä tarvita. Käyttöön voi liittyä kuitenkin verkkotunnuksesi SPF-, DMARC ja DKIM -tietueista johtuvia sähköpostin perillekulun rajoituksia. Yleisimpien operaattoreiden lähtevän sähköpostin palvelimet ovat seuraavat:

• Telia: mail.inet.fi
  • Elisa: smtp.kolumbus.fi
  • Elisa Saunalahti: smtp.saunalahti.fi
  • DNA: smtp.dnainternet.net
  • DNA Welho: smtp.welho.com
Operaattoreilla SMTP-portti on 25 ja SMTP SSL-portti 465. Yhteys toimii vain oman operaattorin liittymän kautta ja tyypillisesti ilman käyttäjätunnuksilla kirjautumista. Tarkista tarvittaessa tiedot omalta Internetoperaattoriltasi.