Plesk-hallintapaneeliimme kuuluu kiinteästi WordPress Toolkit -niminen lisäosa, jonka avulla WordPress-sovelluksen asentaminen, päivittäminen ja erilaisten asetusten hallinta onnistuu näppärästi. WordPress Toolkit mahdollistaa myös helpon staging-toiminnon, jossa voit tehdä päivitykset ensin sivuston kehitysversioon ja tuoda ne tuotantosivulle vasta tämän jälkeen. (Muiden kuin WordPress-sovellusten asentamiseen suosittelemme
WordPress Toolkit löytyy hallintapaneelista vasemmalla sijaitsevasta päävalikosta kohdasta 'WordPress'. Mikäli sinulla on useampia webhotellitilauksia samalla Plesk-tunnuksella, voit halutessasi ensin kohdistaa tehtävät toimet ainoastaan yhteen webhotelliin valitsemalla sen oikean ylälaidan 'Tilaus' -valikosta. Muussa tapauksessa valinta kohdistettavaan webhotelliin tehdään kunkin toiminnallisuuden yhteydessä.
Uuden WordPress-sovelluksen asentaminen
Aloita uuden WordPressin asentaminen webhotelliisi valitsemalla WordPress -> Asenna:
Määrittele seuraavaksi avautuvaan 'Asenna WordPress' -ikkunaan asennuksen polku ja haluamasi lisäasetukset. Mikäli Plesk-tunnukseesi on liitetty useampia webhotelleja voit valita tässä mihin domainosoitteeseen WordPress asennetaan. Joissakin tapauksissa asentaja voi tarjota oletuksena asennushakemistoksi 'wordpress', mutta tämä kenttä kannattaa tyhjentää, sillä muuten WordPress asentuu kohteeseen www.omadomainisi.fi/wordpress. Jos haluat WordPressin avautuvan suoraan domainillasi, tyhjennä alihakemisto tässä vaiheessa (suositeltavaa) - varmistuen toki ensin siitä, ettei kotihakemistoosi ole vielä asennettu kotisivuja, jotka voisivat ylikirjautua.
Voit tässä yhteydessä määritellä WordPress -sivullesi myös nimen ja mahdollisen lisäosapaketin kohdasta Laajennus-/teemasarja. Näitä pääset kuitenkin muokkaamaan myös myöhemmin, joten halutessasi voit jättää ne myös oletusarvoihinsa. Voit halutessasi myös syöttää kohtaan WordPress-järjestelmävalvoja haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä ja voit jättää nämä asentajan arpomiin oletusarvoihinsa, koska pääset kirjautumaan WordPressiin jatkossa suoraan hallintapaneelin kautta. (Salasanan voi myöhemmin vaihtaa WordPress Toolkitin kautta, ks. ohjeet alempana).
Klikkaamalla piilossa olevan Tietokanta -valinnan auki voit myös halutessasi muokata luotavan tietokannan asetuksia. Usein tähän ei ole mitään tarvetta, sillä WordPress Toolkit luo automaattisesti tarvittavat tietokanta-asetukset ja huolehtii myös tietokannan luomisesta.
Sen sijaan automaattisten päivitysten osalta on suotavaa tehdä haluttu valinta jo tässä vaiheessa. Klikkaa auki kohta 'Automaattisen päivityksen asetukset':
Tässä yhteydessä voit valita miten WordPress-päivitykset toteutetaan. Oletuksena WordPress Toolkit hoitaa automaattisesti ainoastaan WordPress-ytimen kaikki päivitykset, mutta ei päivitä WordPressin laajennuksia (plugins) tai aiheita (themes).
Mikäli et halua tehdä mitään WordPress-päivityksiä tulevaisuudessa itse, turvallisuussyistä kannattaa harkita kaikkien päivitysten automatisointia. Valitse tällöin "Kyllä, kaikki (pienet ja suuret) päivitykset" sekä kytke päälle napit kohtiin Laajennukset ja Aiheet. Tällöin WordPress Toolkit hoitaa automaattisesti kaikkien WordPressin tiedostojen, pluginien ja teemojen päivittämisen sitä mukaa kun ne ilmestyvät. Tässä ratkaisussa riskinä kuitenkin on se, että mikäli jokin menee automaattisessa päivityksessä vikaan (esimerkiksi yhteensopimattoman pluginin tai teeman vuoksi), sivustosi voi pahimmillaan rikkoutua ennakkoon varoittamatta. Järjestelmämme ilmoittaa sähköpostitse aina kun se on tehnyt päivityksiä sivuun.
Mikäli et halua ottaa tätä riskiä, kytke päälle vain pienet turvallisuuspäivitykset (tai harkinnan mukaan kytke päältä kaikki WordPress-päivitykset valitsemalla 'Ei'). Tällöin sinun tulee kuitenkin itse toteuttaa päivitykset manuaalisesti WordPress Toolkitin kautta kohtuullisella viiveellä, jotta WordPress-asennuksesi säilyy turvallisena. Saat myös tällöin sähköpostitse ilmoituksen, kun uusia päivityksiä on saatavana. Tässä ratkaisussa voit itse ajoittaa päivityksen sopivaan ajankohtaan sekä tarvittaessa ottaa päivityksestä varmuuskopion ennen päivitystyöhön ryhtymistä.
HUOM! Mikäli et käytä sovelluksen automaattista päivitystä, tällöin sinun tulee säännöllisesti itse huolehtia asentamasi sovelluksen päivittämisestä, sillä sovelluksen päivittämättä jättäminen johtaa ennen pitkää vanhentuneen sovelluksen tai sen lisäosien haavoittuvuuksien kautta aiheutuneisiin tietoturvaongelmiin, hakkerointeihin ja jopa sivuston sulkemiseen näistä johtuen! Hallintapaneelimme ilmoittaa tiedossamme olevaan sähköpostiosoitteeseen aina kun päivityksiä on saatavana, mutta viime kädessä vastuu sovelluksen päivittämisestä on asiakkaalla itsellään.
Mikäli et halua huolehtia päivityksistä, harkitse myös SmartWP-webhotelliamme. Tällöin WordPress-päivitykset on ulkoistettu meidän tehtäväksemme ja sinä voit keskittyä sisältöön.
Paina lopuksi "Asenna" ja WordPress asentuu valitsemaasi sijaintiin tyypillisesti muutamassa sekunnissa:
Asennuksen valmistumisen jälkeen saat ehdotuksen asentaa muutamia laajennuksia ja teemoja. Jos tiedät mitä teemoja tai lisäosia tarvitset, voit jo tässä vaiheessa nopeasti varustaa WordPress-asennuksesi haluamillasi plugineilla ja teemoilla valitsemalla "Asenna laajennukset", jolloin käytettävissäsi on oheinen näkymä nopeaan asennukseen. Vaihtoehtoisesti voit vastata "Ei kiitos" ja ohittaa tämän vaiheen:
WordPress Toolkit näkymän hallinta
Asennettuasi (tai ohitettuasi) laajennusten ja teemojen asennusvaiheen, pääset takaisin WordPress Toolkitin perusnäkymään, jossa näet WordPress-asennuksesi hallintanäkymän seuraavasti:
Tällä sivulla voit jatkossa hallita kaikkien samalle asiakastunnukselle asennettujen WordPress-asennustesi kaikkia ominaisuuksia:
- WordPressin omaan ylläpitonäkymään pääset suoraan "Kirjaudu sisään" -linkistä. Jos tarvitset vaihtaa unohtuneen WordPressin admin-käyttäjätunnuksen tai salasanan, onnistuu myös tämä helposti samasta kohti Asetukset -linkin kautta (vaihto on tehtävä esim. All-in-One WP Migration -lisäosalla sisällön tuomisen jälkeen, jotta kirjautuminen tätä kautta toimii).
- Sivuston nimen pääset muokkaamaan kynäikonista (esimerkissä 'Pulla uunissa'). Muutos ulottuu tässä näkymässä tehtynä myös WordPressin sisään. Lisää merkki -painikkeella voit myös merkitä eri WordPress-asennuksia eri käyttötarkoitusten mukaan tunnistamisen helpottamiseksi.
- WordPress Toolkit -näkymästä löydät Koontinäyttö -välilehden alta linkit levytilan tiedostohallintaan sekä ohjatut toiminnot, kuten 'Kopioi tiedot', jolla saat halutessasi sivuston kopioitua yhdestä WordPress-asennuksestasi toiseen, 'Klooni', jolla voit tehdä kopion koko WordPress-asennuksesta toiseen samalla asiakastunnuksella sijaitsevaan domaisi tai aliverkkotunnukseen. (Kloonaus ja kopiointi -toimintojen käyttö on käyty tarkemmin läpi staging-ohjeistossamme). 'Varmuuskopioi/palauta' -toiminnolla voit ottaa tästä WordPressistä nopeasti varmuuskopion sekä palauttaa sen (suositeltu tehtäväksi aina ennen päivityksiä).
- Alempana näkyvien painikkeiden avulla voit halutessasi kytkeä päälle tai pois:
- Hakukoneen indeksoinnin, jolloin hakukoneet eivät listaa tässä vaiheessa sivustoa hakutuloksiin. Tästä on hyötyä erityisesti sivuston ollessa kehitysvaiheessa tai jos kyse on staging-sivusta.
- Virheenkorjaustilan (dev mode), kun tarvitset selvittää WordPress-asennukseen liittyviä teknisiä ongelmia.
- Suojauksen salasanalla julkisen WordPress sivuston esimerkiksi sivuston rakentamisvaiheen tai päivitysten aikana (vaihtoehto ylläpitotilalle) tai toteuttaaksesi ei-julkisen sivuston.
- Ajastetun wp-cron.php:n poiskytkentä tilanteessa, jolloin korvaat tämän tehokkaammilla aikataulutetuilla tehtävillä (crontab). Tämä ominaisuus on pyydettävä erikseen päälle asiakastuestamme.
- Älykäs päivitys on saatavissa SmartWP-webhotelleissamme ja tällöin WordPressin päivitykset tapahtuvat toimintatestatusti ja turvallisesti Smart Updates- tekniikallamme.
- Ylläpitotilan, jolloin sivustolle pääsy estetään erillisellä WordPressin ylläpitotila-sivulla. Ulkopuolelle näkyvää ylläpitotila-sivua pääset muokkaamaan Ylläpitotila-painikkeen vierestä kohdasta 'Asetukset', jossa voit muokata sivun sisältöä, ilmoituksia, linkkejä ja asettaa ajastimella sivuston julkaisuajankohtaan aikaa laskevan laskurin.
- Näet tarkemmat selitteet kustakin näistä toiminnoista viemällä hiiren kursorin kunkin kohdan kysymysmerkki-ikonin päälle.
- Voit myös asentaa haluamiasi laajennuksia (pluginit) tai aiheita (teemat) työkalun välilehdiltä sekä kytkeä niitä valitusti päälle ja pois. Hallinta tätä kautta on nopeampaa kuin WordPressin omasta ylläpitonäkymästä, ja voit myös helposti ratkaista pluginien yhteensopivuudesta aiheutuneita ongelmia tätä kautta.
- Kohdasta Suojaus voit klikkamalla linkkiä 'Korjaa turvallisuus/Tarkista suojaus' tehdä WordPress-asennukseesi haluttaessa myös suojausasetusten kiristämistä halutessasi parantaa WordPressin turvallisuutta entisestään. Tätä toimintoa suosittelemme vain edistyneille WordPress-käyttäjille.
- Kohdasta Tarkista päivitykset voit tehdä WordPress-päivitykset sivustoosi käsin. Voit myös muuttaa tätä kautta valikon 'Automaattipäivityksen asetukset' kautta alun perin valitsemiasi automaattisten WordPress-päivitysten asetuksia. (Jos käytössäsi on SmartWP-webhotelli, älä tee näihin asetuksiin muutoksia, sillä ne ovat ylläpitomme asettamia.)
- Ylälaidan 'Toiminnot' -valikon kautta voit lisäksi suorittaa erilaisia toimia seuraavasti: Skannaa-toiminnolla voit etsiä webhotellisi levytilasta löytyviä, manuaalisesti asennettuja WordPress-asennuksia ja liittää niitä hallittavaksi WordPress Toolkitiin. Irrota-toiminnolla voit haluttaessa poistaa sidoksen WordPress-asennuksen ja WordPress Toolkitin väliltä, jolloin WordPress-asennusta hallitaan jatkossa manuaalisesti asennetun sovelluksen tavoin. Poista-toiminnolla voit poistaa koko asennuksen. (WordPress Toolkitin kautta asennetut WordPress-sovellukset ja niiden tietokannat tulee aina poistaa tätä kautta - ei käsin tiedostoja levytilasta poistamalla).
HUOM! Mikäli haluat myöhemmin poistaa tällä tavoin asennetun sovelluksen, se tulee tehdä tässä näkymässä klikkaamalla 'Poista'. Älä koskaan poista hallintapaneelin kautta asennettuja sovelluksia suoraan levytilasta (tai niiden tietokantoja), koska tämä korruptoi asennuksen (Plesk-hallintapaneeli ei voi tietää, jos olet poistanut sovellustiedostoja käsin)
Mikäli asiastunnuksellasi on useampia WordPress -asennuksia, näet ne kaikki omina WordPress Toolkit -näkyminään ja voit hallita jokaista tällä samalla sivulla.