» Tukisivuston etusivulle
Varmuuskopiointi Plesk-hallintapaneelissa
Webhotellipalvelumme huolehtii automaattisesti palvelintemme ja kaiken niille tallennetun asiakasdatan varmuuskopioinnista erillisille varmuuskopiopalvelimillemme kerran vuorokaudessa. Näihin palvelintason varmuuskopioihin pääsy on kuitenkin vain henkilöstöllämme ja niistä pyydettäessä tehtävät palautukset ovat maksullisia. Voit kuitenkin ottaa itse maksutta omia varmuuskopioita Plesk-hallintapaneelissa ja palauttaa niitä itsenäisesti ilman eri maksua.

Suosittelemme oman varmuuskopion tekemistä aina ennen suurempiin sivuston päivitystöihin ryhtymistä (esimerkiksi WordPress-päivitykset). Oman varmuuskopion tekeminen tapahtuu valitsemalla hallintapaneelista 'Verkkosivustot ja toimialueet' -> 'Varmuuskopioi ja palauta'.


Jos et näe varmuuskopioinnin valikkoa, klikkaa pientä laatikkoa oikeasta yläkulmasta.
Valitse tämän jälkeen avautuvalta sivulta 'Varmuuskopioi':



Seuraavassa näkymässä pääset asettamaan otettavan varmuuskopion asetuksia. Oletuksena varmuuskopioidaan kaikki sisältö mukaanlukien toimialueen määritys (webhotellin asetukset), sähköpostin määritykset ja sisältö (sähköpostilaatikoiden sisältö) sekä käyttäjän tiedostot ja tietokannat (kotisivutilasi sisältö + mahdolliset MySQL-tietokannat), mutta voit tilaa säästääksesi halutessasi jättää tästä osia pois (esimerkiksi sähköpostisisällön, jos tarvitset varmuuskopion vain kotisivuista).

Oletuksena varmuuskopio tallennetaan palvelimen säilytystilaan, mikä kuluttaa webhotellisi kotisivutilaan. Vaihtoehtoisesti tässä voi määrittää myös FTP-tunnukset erilliseen varmuuskopiopalvelimeen.



Varmuuskopion tyyppinä kannattaa käyttää oletuksena olevaa asetusta 'Kasvava', jolloin kopiointi tapahtuu inkrementaalisesti ja järjestelmä kopioi ainoastaan edellisen varmuuskopioinnin jälkeen muuttuneet tiedot. Tämä säästää tilaa ja nopeuttaa kopiointia silloin kun varmuuskopioita on useampia.

Voit halutessasi myös kirjoittaa kuvauksen kommenttikenttään tunnistamista helpottamaan. Tämä näkyy hallintapaneelissa varmuuskopion kohdalla. Pana lopuksi 'Ok' ja palaat edelliselle sivulle, jossa varmuuskopiointi alkaa. Kopioinnin valmistuttua näet sen tiedot sivulla:


Varmuuskopion palauttaminen

Voit palauttaa varmuuskopion (tai osia siitä) valitsemalla ensin hallintapaneelista 'Verkkosivustot ja toimialueet' -> 'Varmuuskopioi ja palauta' ja klikkaamalla halutun varmuuskopion luontipäivämäärää:



Avautuvalla sivulla voit valita, mitä haluat palauttaa varmuuskopiosisällöstä. Kaiken varmuuskopiosisällön palauttaminen ei aina välttämättä ole fiksuinta, sillä tällöin vanhempiin versioihin ylikirjautuvat kaikki tiedostot (mukaanlukien sähköpostisisällöt). Yleensä järkevämpää onkin palauttaa varmuuskopiosta kohdennetusti vain halutut osat käyttämällä valintaa 'Valitut kohteet'. Tämän jälkeen voit valita palautettavan kohdetyypin alasvetovalikosta (esimerkiksi sähköpostitili, tietokanta, SSL/TLS-varmenteet, sivustot, DNS-vyöhykkeet tai toimialueen tiedostot):


Yllä olevassa esimerkissä palautetaan yksittäinen sähköpostilaatikko, mutta valinta voi koskea yhtä lailla myös yksittäistä tietokantaa tai yksittäistä toimialueen tiedostoa. (Halutessasi palauttaa helpoiten kokonaisen sivuston (kotisivutiedostot ja tietokannan) esimerkiksi epäonnistuneen päivityksen jälkeen, valitse sivusto ja siirrä haluamasi domainiin perustuva sivusto valituksi vasemmalta oikealle.) Painamalla lopuksi 'Palauta' ja palauttaminen varmuuskopiosta suoritetaan.

Ajastetut varmuuskopiot

Voit halutessasi asettaa oman varmuuskopioinnin tapahtuvan myös automaattisesti tietyin aikavälein. Tällöin sinulla on aina käytettävissä varmuuskopio itse tehtävää palautusta varten, vaikka et olisi muistanutkaan ottaa sitä esimerkiksi ennen sivuston päivitystöihin ryhtymistä. Muistathan kuitenkin, että oletuksena varmuuskopiot tallennetaan webhotellisi levytilaan. Ajastetun varmuuskopion asetuksissa tulee olla siis tarkkana, sillä tällä ominaisuudella saat helposti webhotellisi levytilan ylittymään, mikä voi johtaa pahimmillaan sivustosi toimimattomuuteen ja mahdollisesti webhotellin lisäkustannuksiin levytilan ylittyessä. (Mikäli et tiedä varmaksi mitä olet tekemässä, suosittelemme että käytät varmuuskopiointia ainoastaan manuaalisesti edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti.)

Ajastetun varmuuskopion voit kytkeä päälle valitsemalla 'Verkkosivustot ja toimialueet' -> 'Varmuuskopioi ja palauta' ja klikkaamalla 'Aikataulu':




Avautuvalla sivulla muista ensimmäiseksi ruksia kohta 'Ota tämä varmuuskopiointitoiminto käyttöön', sillä tällä kohdalla kontrolloidaan sitä, onko ajastettu varmuuskopiointi päällä vai ei. Samalla tämän sivun asetuksissa tulee olla todella tarkkana! Oletuksena webhotellin sisältö varmuuskopioidaan automaattisesti päivittäin ja lisäksi täydellinen varmuuskopio otetaan viikoittain. Kopioita säilytetään neljän viikon ajalta, mikä tarkoittaa kokonaisuudessaan kuukauden ajalta päivittäisiä kopioita. Kopiointi tapahtuu inkrementaalisesti, mutta siitä huolimatta levytilan kulutuksesi voi moninkymmenkertaistua kuukauden aikana. Suosittelemmekin, että tiputat ainakin aluksi 'Säilytä varmuuskopiotiedostot' arvoon 1 (tai korkeintaan 2), jotta levytilan kulutuksesi ei kasvaisi merkittävästi.



Voit halutessasi myös minimoida varmuuskopioiden määrän ottamalla ruksin pois kohdasta 'Käytä inkrementaalista varmuuskopiointia' ja asettamalla varmuuskopion säilytysarvoksi 1 tai 2. Tällöin varmuuskopioita syntyy ainoastaan määrittämäsi maksimimäärä (esimerkiksi yksi ainoa kappale) määrittämäsi aikavälein (esimerkiksi kerran viikossa) ja pystyt tällöin paremmin hallinnoimaan levytilan kokonaiskulutustasi.

Painettuasi 'OK' asetukset tallentuvat ja palaat edelliselle sivulle. Omat varmuuskopiosi syntyvät jatkossa automaattisesti määrittämiesi asetusten mukaisesti. Muistathan kuitenkin säännöllisesti seurata kopioiden syntymistä ja tarvittaessa muuttaa asetuksia pienemmiksi, jotta levytilasi ei pääse täyttymään.


Hostaan Support