Sovelluksen asentaminen Plesk-hallintapaneelissa
Plesk-hallintapaneeli mahdollistaa sovellusten (esim. Wordpress) asentamisen helposti ja nopeasti suoraan hallintapaneelin käyttöliittymästä. Voit myös päivittää sovelluksen hallintapaneelin kautta ja tarvittaessa myös asettaa sen päivittymään automaattisesti. Sovellusarkistossa on tarjolla useita satoja yleisimpiä sovelluksia.

Mikäli sinulla on useampia webhotellitilauksia samalla Plesk-tunnuksella, varmista ennen asentamisen aloittamista, että olet valinnut hallintapaneelin oikean ylälaidan 'Tilaus' -valikosta sen webhotellin, jonka levytilaan sovellus on tarkoitus asentaa.

Sovelluksen asentaminen tapahtuu valitsemalla hallintapaneelin päävalikosta 'Sovellukset'. Näet mahdollisesti aiemmin asentamasi sovellukset 'Hallitse omia sovelluksia' välilehdeltä.

Voit etsiä haluamaasi sovellusta napsauttamalla kohtaa 'Kaikki käytettävissä olevat sovellukset' ja syöttämällä haluamasi sovelluksen nimen hakukenttään tai valitsemalla sopiva aihealue kategorioista.

Halutun sovelluksen löydyttyä sen asentaminen tapahtuu painamalla 'Asenna'. (Joissakin tapauksissa tässä yhteydessä voi valita myös asennettavan sovellusversion, mutta ensisijaisesti suositellaan asennettavaksi aina uusin versio.)

Tässä esimerkissä asennetaan Wordpress-sovellus webhotelliin mukautetusti valitsemalla 'Asenna (Mukauta)', jolloin pääsemme tarkemmin määrittämään asennettavan sovelluksen asetuksia ja kohdesijaintia. Halutessasi voit toki painaa myös pelkästään 'Asenna', jolloin asennus suoritetaan oletusasetuksin.

Hyväksyttyäsi sovelluksen mahdollisesti vaatiman käyttöehtosopimuksen pääset määrittämään sovelluksen asetuksia. Nämä voivat vaihdella sovelluskohtaisesti jonkin verran. Tässä esimerkissä käytetään Wordpressiä, jonka asetusnäkymä on seuraava:

Ensimmäisessä kohdassa voit määrittää asennuskohteen: tyypillisesti oletuksena alihakemistopolku jätetään tyhjäksi, jolloin asennus tapahtuu verkkotunnuksen juureen jolloin sivusto avautuu suoraan halutusta domainista, esimerkiksi www.omadomainisi.fi. Huomaathan, että sovellus ylikirjoittaa mahdolliset vanhat levytilassa olevat kotisivut, joten mikäli niiden tulee säilyä vielä toiminnassa, tällöin voit määritellä tähän alihakemiston (esim. 'wordpress'), jolloin sovellus avautuu osoitteesta www.omadomainisi.fi/wordpress/

Ruksimalla 'Päivitä tämä sovellus automaattisesti--' -kohdan voit halutessasi jättää päivitysvastuun sovelluksesta hallintapaneelille. Tähän kuitenkin liittyy aina pieni riski siitä, että mikäli sovelluksen päivityksessä menee jotain vikaan (esimerkiksi uuden Wordpress-version ja asennettujen Wordpress-moduuleiden yhteensopimattomuuden vuoksi) sivustosi voi ilman ennakkovaroitusta lakata toimimasta. Suosittelemme käyttämään tätä kohtaa harkiten ja tarvittaessa jättämään ruksin tästä pois, jolloin voit itse manuaalisesti huolehtia sovelluspäivityksistä hallintapaneelin kautta valitsemanasi sopivana ajankohtana (ja ottaen myös varmuuskopion webhotellista ennen päivitystöihin ryhtymistä).

Keksi vielä sovellusta varten käyttäjätunnus ja salasana kohtiin 'Järjestelmänvalvojan käyttäjätunnus' ja 'Järjestelmänvalvojan salasana' ja ota nämä itselesi ylös, sillä tarvitset niitä kirjautuessasi sisään sovelluksen omaan ylläpitokäyttöliittymään. Vaihtoehtoisesti voit valita olemassa olevan, webhotelliisi kuuluvan käyttäjätunnuksen (esim. FTP-käyttäjä, sähköpostikäyttäjä) jolloin Wordpressin admin-käyttäjätaso integroituu johonkin näistä.

Tarkista vielä, että kohdassa 'Järjestelmänvalvojan sähköposti' on oma toimiva sähköpostiosoitteesi ja vaihda tarvittaessa 'Sivuston nimi' haluamaksesi (käytetään asennuksen tunnistamiseen hallintapaneelissa). Loput kohdista voit jättää oletusarvoihinsa ja kun painat 'Asenna', sovellus asentuu muutamassa minuutissa.

Asennuksen valmistuttua löydät sen hallintapaneelin samasta kohdasta 'Sovellukset' -> 'Hallitse omia sovelluksia'.

HUOM! Mikäli haluat myöhemmin poistaa tällä tavoin asennetun sovelluksen, se tulee tehdä tässä näkymässä klikkaamalla 'Poista'. Älä koskaan poista hallintapaneelin kautta asennettuja sovelluksia suoraan levytilasta (tai niiden tietokantoja), koska tämä korruptoi asennuksen (Plesk-hallintapaneeli ei voi tietää, jos olet poistanut sovellustiedostoja käsin).

Klikkaamalla sovelluksen nimeä (esim. My CMS), pääset hallitsemaan sen asetuksia, kirjautumaan sisään sen ylläpitokäyttöliittymään ja myös tarvittaessa päivittämään sovelluksen:

Sovelluksen ollessa Wordpress, tähän liittyy myös tavallista monipuolisempi työkalupaketti, joka mahdollistaa todella monipuolisen Wordpress-hallinnan suoraan hallintapaneelista mm. asennuksen kloonauksen ja varmuuskopioinnin sekä teemojen ('Aiheet'-välilehti) sekä lisäosien ('Laajennukset'-välilehti) asentamisen ja päivittämisen suoraan hallintapaneelin kautta. Tätä kautta pääset myös kirjautumaan asennetun sovelluksen admin-käyttöliittymään (sijainti vaihtelee sovelluskohtaisesti) sekä tekemään sovellukseen erilaisia toimintoja (mm. sovelluksen tietoturvan skannaaminen, sovelluksen päivittäminen ja sovelluksen suojaaminen).

Wordpress-sivuston nopeuttaminen Nginx-välimuistin avulla
Tässä samassa hallintapaneelin Wordpress-työkalussa voit kytkeä yhdellä hiiren klikkauksella Wordpress-sivustosi välimuistiominaisuuden käyttöön, jolloin iso osa sivuston sisällöstä ladataan suoraan palvelimemme välimuistista. Tämä tapahtuu klikkaamalla päälle kohta 'Tallennus välimuistiin (nginx)'.

HUOM! Välimuistin käyttöön liittyy riskejä siitä, että sivustollesi tekemäsi muutokset eivät välttämättä näy välittömästi. Pääsääntöisesti välimuistitus kannattaa ottaa käyttöön vasta, kun sivut ovat valmiit - ja kun Wordpress-sivuston latautumisnopeudessa on parantamisen varaa. Tietoturvasyistä painike ei välttämättä ole käytettävissä kaikissa paketeissa. Voit pyytää välimuistiominaisuutta käyttöön Wordpress-asennuksellesi tarvittaessa myös asiakastukemme kautta.