Hakemistojen suojaaminen salasanalla
Hakemistojen salasanasuojauksen avulla voit estää helposti julkisen pääsyn tiettyyn kotisivutilasi hakemistoon määrittämällä hakemistolle pääsyyn tarvittavan käyttäjätunnuksen ja salasanan. Toiminto on erittäin näppärä, kun haluat toteuttaa vaikkapa rajatulle asiakasryhmälle tarkoitetun extranet-sivun (esim. www.omadomainisi.fi/extranet) tai vaikka estää kotisivujesi julkisen näkymisen kokonaan kotisivujen rakentamisen ajan.

Valitun hakemiston salasanasuojaus onnistuu helposti suoraan Plesk-hallintapaneelista. Mikäli sinulla on useampia webhotellitilauksia samalla Plesk-tunnuksella, varmista ennen asentamisen aloittamista, että olet valinnut hallintapaneelin oikean ylälaidan 'Tilaus' -valikosta sen webhotellin, jonka levytilaan sovellus on tarkoitus asentaa.

Avautuvan näkymän alalaidassa näet vähintään yhden suojatun hakemiston nimeltä /plesk-stat - tämä edustaa webhotellin yhteydessä vakiona toimitettavan WWW-tilastojärjestelmän salasanasuojausta (esim. www.omadomain.fi/webstat/) - eli myös kotisivujesi käyttäjätilastosivun salasanasuojaus on toteutettu tällä samalla toiminnolla:

Paina 'Lisää suojattu hakemisto' suojataksesi haluamasi hakemiston. Tämän jälkeen voi määritellä hakemiston nimen (oletuksena kentässä oleva kauttaviiva / tarkoittaa juurihakemistoa, jolloin suojataan koko sivusto esimerkiksi rakentamisen ajaksi). Jos taas haluat suojata esimerkiksi vain alihakemiston, syötä alihakemiston nimi kauttaviivan kanssa (esim. /extranet). Voit halutessasi syöttää myös suojatun alueen otsikon, joka näytetään selaimen salasanakyselyn dialogi-ikkunassa (tämä voi olla vapaamuotoinen teksti, esim. "Anna salasana").

Paina 'Ok' ja hakemisto suojataan (ja ellei hakemistoa ole olemassa, myös luodaan). Palaat tämän jälkeen edeltävään näkymään. Klikkaa seuraavaksi hakemiston nimeä ja pääset määrittämään sille käyttäjätunnusta ja salasanaa klikkaamalla 'Lisää käyttäjä':

Syötä vielä avautuvaan näkymään haluamasi käyttäjätunnus ja salasana, joiden avulla hakemistoon pääsee ja paina 'Ok'.

Käyttäjätunnus luodaan ja saat siitä ilmoituksen. Testaa vielä hakemistoon pääsyä siirtymällä siihen selaimellasi ja syöttämällä määrittelemäsi käyttäjätunnus ja salasana selaimen niitä kysyessä.

Vinkki! Voit halutessasi lisätä myös useampia käyttäjätunnuksia samaan hakemistoon, eli tarvittaessa voit tällä hallintapaneelin toiminnolla hallita myös useamman eri käyttäjän tai käyttäjäryhmän pääsyä määrittämääsi hakemistoon, mikä voi olla hyödyllinen toiminto esimerkiksi organisaation extranet-sivuille

Salasanasuojauksen ja käyttäjätunnusten poistaminen

Voit tarpeen tullen myös poistaa käyttäjiä tai vaikka koko salasanasuojauksen käytöstä seuraavasti:

• Poistaaksesi yksittäisen käyttäjän valitse Plesk-hallintapaneelista 'Salasanasuojatut hakemistot' -> (klikkaa suojatun hakemiston nimeä) -> rastita haluamasi käyttäjä ja klikkaa 'Poista'.

• Jos haluat poistaa koko salasanasuojauksen käytöstä valitse Plesk-hallintapaneelista 'Salasanasuojatut hakemistot' -> rastita haluamasi hakemisto ja klikkaa 'Poista suojaus'. (Työkalu ei poista hakemistoa tai sen sisältöä, vaan pelkästään salasanasuojauksen).