Palaute- ja yhteydenottolomakkeiden toteuttaminen onnistuu yleensä helpoiten käyttämäsi julkaisujärjestelmän tai esimerkiksi tarjoamamme kotisivukoneen omilla työkaluilla. Esimerkiksi WordPressissä voit asentaa tätä varten Contact Form 7 -nimisen pluginin. Kotisivukoneessamme taas voit lisätä yhteydenottolomakkeen Lomake-valikon kautta. Mikäli kuitenkin toteutat kotisivusi kokonaisuudessaan itse, editoimalla ja siirtämällä palvelimelle HTML-muotoisia tiedostoja, tällöin palautelomakekin pitää toteuttaa itse.
Tässä ohjeistossa käymme läpi yksinkertaisen ja tietoturvallisen palautelomakkeen toteuttamisen PHP-kielellä. Lomakkeessa vastaanottajan osoite määritellään PHP-koodin sisään, jolloin sähköpostiosoite ei altistu roskapostirobottien kerättäväksi - eikä lomaketta voida muutenkaan väärinkäyttää roskapostituksiin.
Palautelomakkeen toteuttamiseksi tarvitset kaksi tiedostoa - itse palautelomakkeen sisältävän HTML-tiedoston (jonka voit myös mukauttaa vapaasti omaan HTML-kotisivupohjaasi) sekä PHP-kielellä toteutetun lomakkeenpostittajan, joka huolehtii lomakkeen tarkistuksesta ja lähettämisestä sähköpostiisi.
Palautelomake
Kopioi esimerkkilomakkeen lähdekoodi seuraavasta laatikosta käyttämääsi HTML-tekstieditoriin ja tallenna se nimellä palaute.html.
Lomakkeen postittaja
Kopioi seuraavaksi lomakkeen postittava PHP-koodi seuraavasta laatikosta käyttämääsi HTML-tekstieditoriin ja tallenna se nimellä postita.php.
Mukauta tiedostoja seuraavasti:
- Vaihda tiedostoon postita.php toiselle riville $mailto-parametriin oma sähköpostiosoitteesi, johon haluat lomakkeen saapuvan
- Siirrä molemmat tiedostot kotisivutilaasi httpdocs-hakemistoon ja avaa lomake osoitteesta http://www.omadomainisi.tld/palaute.html
- Testaa vielä, että lomake tulee perille asti sähköpostiosoitteeseesi ennen sen julkaisua
Lomakkeen mukauttaminen ja lisäasetukset
Mikäli tarvitset useampia kenttiä lomakkeeseesi, tämä onnistuu lisäämällä palaute.html -tiedostoon ja label- ja input- tageja ja nimeämällä ne yksilöllisesti (esim. 'puhelinnumero'). Vastaavat kentät tulee lisätä myös postittaja.php -tiedostoon fields-taulukkoon (esim. "puhelin" => "*", ). Asteriskilla (*) voit kontrolloida sitä, onko kenttä pakollinen vai vapaaehtoinen täyttää.
Voit myös halutessasi toteuttaa yksilölliset kiitos- ja virhesivut kotisivuillesi. Poista tällöin kommentit postittaja.php -tiedoston riveiltä 6-7 ja vaihda toteuttamiesi kiitos- ja virheisivujen URL-osoitteet näille riveille $thanks ja $error muuttujiin.