MySQL-tietokantojen luominen ja käyttäminen
Palvelimillamme käytetään tietokantamoottorina
MySQL:ää (tai tarkkaan ottaen yhteensopivaa ja vieläkin nopeampaa
MariaDB
:tä, mutta markkinointi- ja tunnettuussyistä käytämme tästä nimitystä MySQL). Tietokantoja tarvitaan palvelimella suoritettavien ohjelmistojen tietojen nopeaan tallentamiseen ja noutamiseen. Esimerkiksi maailman suosituin julkaisujärjestelmä WordPress on tehty PHP-ohjelmointikielellä ja käyttää MySQL-tietokantoja datasisällön (mm. kotisivujen tekstisisällön ja tuotetietojen) tallentamiseen. Tässä ohjeistossa käymme läpi yleisimmät palvelimella tehtävät tietokantatoimet.

Nykyaikaisilla palvelinjärjestelmillämme useimpien yleisimpien sovellusten asentaminen, siirtäminen tai muokkaaminen ei edellytä tietokantojen käsittelyä erikseen, vaan palvelimen hallintapaneelin työkalut huolehtivat näistä toimista automaattisesti. Jos siis olet esimerkiksi asentamassa WordPress-sovellusta palvelimellemme, tutustu WordPress Toolkit -ohjeistoon, jolla asentaminen tapahtuu parilla hiiren klikkauksella ilman tietokantojen manuaalista luomista.

Tarvitset käsitellä tietokantoja vain tilanteessa, jossa esimerkiksi ohjelmoit omaa PHP-sovellusta tai joudut siirtämään palvelimelle valmiin sovelluksen, jonka siirto ei ole onnistunut siirtotyökaluilla.

MySQL-tietokannan luominen

Ennen kuin voit käyttää MySQL-tietokantaa, sinun on luotava palvelimelle tietokanta sekä tietokantakäyttäjä ja määriteltävä tietokantakäyttäjälle salasana. Mikäli sinulla on useampia webhotellitilauksia samalla Plesk-tunnuksella, varmista ennen asentamisen aloittamista, että olet valinnut hallintapaneelin oikean ylälaidan 'Tilaus' -valikosta sen ensisijaisen verkkotunnuksen, jonka alaisuuteen aliverkkotunnus on tarkoitus luoda.

Klikkaa tämän jälkeen päävalikosta 'Tietokannat' -> 'Lisää tietokanta':

Täydenä avautuvalla sivulla tietokannan nimen loppuosa sekä tietokannan käyttäjän nimen loppuosa. Alkuosa on määritelty asiakkuutesi käyttäjätunnukseen perustuvana ja nämä muodostavat yhdessä tietokannan nimen sekä tietokantakäyttäjän nimen. Syötä vielä tietokantakäyttäjälle salasana sille varattuihin kenttiin kahteen kertaan ja paina OK luodaksesi tietokannan:

Palvelimelle luodaan tietokanta syöttämilläsi tiedoin ja pääset seuraavaan hallintanäkymään:

Tässä näkymässä voit hallita luomaasi tietokantaa seuraavasti:

• Kohdasta phpMyAdmin saat avattua esiasennetun sovelluksen, jolla voit hallita tietokannan sisältöä: selata, muokata, lisätä ja poistaa tauluja ja soluja

• Klikkaamalla Yhteyden tiedot näet nopeasti palvelinnimen (localhost), tietokannan nimen sekä tietokantakäyttäjän nimen. (Helpottaa esimerkiksi käyttäjänimien kopiointia manuaalisesti eri ohjelmistojen asetustiedostoihin).

• Kopio -painikkeella luot helposti kopion tietokannasta (sisältöineen tai pelkän taulukkorakenteen monistaen)

• Vie vedos -painikkeella viet tietokantasisällön omalle koneellesi tai webhotellin levytilaan (eli ns. otat tietokantadumpin). Käytä tätä kun tarvitset viedä tietokantasisällön muualle tältä palvelimelta.

• Tuo vedos -painikkeella tuot tietokantasisällön palvelimelle omalta koneeltasi tai webhotellin levytilasta. (Voit käyttää tätä .sql tai .sql.zip -muotoisen tietokantadumpin tuomiseen palvelimelle esimerkiksi tilanteessa, jossa tuot tietokantasisällön manuaalisesti toiselta palvelimelta)

• Tarkista ja korjaa -toiminnolla voit ajaa tarvittavat tarkistus- ja korjaustoimenpiteet tietokantaasi, jos epäilet, että se on syystä tai toisesta vaurioitunut.

• Siirrä tilaukseen -painikkeella voit asettaa tietokannan vain tietyn webhotellin alaisuuteen (edellyttää, että tunnuksella on useampia webhotelleja).

• Poista -painikkeella poistat tietokannan. Käytä tätä varovasti, tai kotisivusi voivat hajota, jos poistat epähuomiossa niiden käyttämän tietokannan.

HUOM! Älä koskaan poista esim. WordPress Toolkit:illä asennetun sovelluksen tietokantaa tästä. Jos haluat poistaa Wordpressin, tee se WordPress Toolkitin toiminnon kautta jolloin poistoprosessi tapahtuu oikein ja myös tietokanta poistetaan oikealla tavalla.