Kotisivujen siirtäminen toiselta palvelimelta
Perinteisesti kotisivusisällön siirtäminen on tehty siirtämällä tiedostot FTP:llä vanhalta palvelimelta omalle koneelle ja sieltä edelleen uudelle palvelimelle. Mikäli kotisivusisältö on toteutettu kuitenkin tietokantapohjaisella julkaisujärjestelmällä, myös MySQL-tietokanta on pitänyt siirtää erikseen vanhalta palvelimelta uudelle. Näitä toimia helpottaaksemme hallintapaneelistamme löytyy myös 'Verkkosivuston tuonti' -niminen työkalu, jolla kotisivusisällön siirtäminen voidaan tehdä useimmissa tapauksissa vaivatta ja parilla klikkauksella.

Verkkosivuston tuonti -ominaisuus tunnistaa automaattisesti WordPress, Joomla ja Drupal -julkaisujärjestelmällä toteutetut kotisivut sekä PrestaShop ja Magento -pohjaiset verkkokaupat. Näiden tuominen onnistuu parilla klikkauksella työkalun avulla, mutta jos kotisivusi on toteutettu jollakin muulla sovelluksella, tällöin sinun tulee valita siirrettävät tiedostot ja tietokannat käsin.

Aloita tuonti valitsemalla hallintapaneelista 'Verkkosivustot ja toimialueet' -> 'Verkkosivuston tuonti':

HUOM! Älä asenna webhotellisi levytilaan esimerkiksi tyhjää WordPress-sovellusta pohjalle. Levytilan tulee olla tyhjä, sillä tämä työkalu huolehtii itse kaikista siirtoon tarvittavista vaiheista - sovelluksesi asentamisesta sekä tiedostojen ja tietokantojen tuomisesta yhdellä kertaa.

Seuraava tuonnin asennusnäkymä avautuu, johon voit syöttää tuotavan sivuston domainin kenttään 'Lähdetoimialueen nimi'. Oletuksena tässä käytetään palvelimelle konfiguroitua domainiasi jonka oletetaan siirtyvän tähän webhotelliin myöhemmin. Voit kuitenkin halutessasi määritellä tähän kenttään myös minkä tahansa muun vanhan olemassa olevan verkkotunnuksen, jossa siirrettävä sovellus sijaitsee. Syötä lisäksi FTP-käyttäjänimi ja salasana niille varattuihin kenttiin.

Paina 'OK' ja hallintapaneeli muodostaa yhteyden vanhaan palvelimeesi.

HUOM! Mikäli vanha palvelin ei tue salattua SFTP- tai SSH-yhteyttä ja yhteyden muodostaminen suojatun yhteyden kautta ei onnistu, saat kehotteen sallia siirron yrittämistä suojaamattoman FTP-yhteyden kautta. Hyväksy kehote ja siirto voi onnistua tällöin FTP-yhteydellä.
HUOM2! Mikäli et saa yhteyttä tämänkään jälkeen muodostettua, syynä voi olla esimerkiksi se, että domain on jo siirretty tai esimerkiksi domain käyttää Cloudflaren nimipalvelimia. Kummassakaan tapauksessa yhteyden muodostaminen vanhalle palvelimelle ei onnistu pelkkään domainnimeen viitaten.

Ratkaisuna on tällöin valita työkalusta 'Siirry mukautettuun tilaan' ja syöttää Lähdetoimialueen nimi -kenttään domainin paikalle vanhan palvelimen IP-osoite (jota voit tiedustella tarvittaessa vanhalta palveluntarjoajalta). Tämän lisäksi Lähdeverkkosivuston URL -kenttään syötetään sivuston URL-osoite muodossa https://omadomainisi.fi, jolloin yhteyden muodostaminen pitäisi onnistua.
HUOM3! Mikäli yhteyden muodostaminen onnistuu, mutta tuontityökalu ei löydä tuotavaa sovellusta, ratkaisuna on asettaa manuaalisesti 'Lähdeasiakirjan juuri' vanhan palvelimen mukaiseksi (esim. /var/www/vhosts/omadomainisi.fi/httpdocs/).

Onnistuneen yhteyden muodostamisen jälkeen näet seuraavan näkymän, jossa hallintapaneelin pitäisi olla tunnistanut vanhalta palvelimelta tuotava sovellus (tässä esimerkissä WordPress):

Mikäli kotisuvujesi taustalla olevaa järjestelmää ei tunnistettu, voit myös valita myös erikseen lähdesivustolta kopioitavat kansiot ja tietokannat. Näin voidaan toimia myös, mikäli sivustosi koostuu myös sovelluksen ulkopuolisista osista (esim. manuaalisesti FTP:llä levytilaan lisättyjä tiedostoja). Tyypillisesti tuontiin kuitenkin riittää, että rastitat lähteen asennuspolun ja klikkaat 'Tuominen'. Tämän jälkeen hallintapaneeli tuo sisältöä (mikä voi kestää isojen sivustojen kohdalla kauankin). Tuonnin valmistuttua saat tästä ilmoituksen ja sovelluksen pitäisi olla siirtynyt onnistuneesti levytilaasi. (Mikäli kyseessä on WordPress-sivu, se integroituu myös suoraan hallintapaneelin WordPress Toolkit -työkaluun, jonka avulla voit huolehtia WordPress-päivityksistä helposti jatkossa.)

Voit tarvittaessa tarkistaa miltä webhotellisi levytilan sisältö näyttää klikkaamalla "Verkkosivustot ja toimialueet" -> "Esikatselu" jolloin selaimen uuteen ikkunaan avautuu sivusisältö (vaikka domainia ei olisi vielä edes siirretty osoittamaan palvelimellemme).